ЖИВОТНИОТ СТАНДАРД И КВАЛИТЕТОТ НА ЖИВОТОТ НА ЛУЃЕТО - ТЕОРЕТСКИ АСПЕКТИ И ОСНОВНИ МЕРИЛА - Ефтимоски, Димитар (Ревија за социјална политика/Journal of Social Policy, 2008)
Трудов, во основа, има теоретски карактер. Предмет на елаборација се концептите на животниот стандард и квалитетот на животот, како и нивните, т.н. сродни концепти, како што се: благосостојбата, човековиот развој, сиромаштијата и економската нееднаквост. Во трудов се презентирани основните мерила на одделните концепти, проценето е нивото на животниот стандард и квалитетот на животот во Република Македонија и е направен обид за споредба со високоразвиените земји и земјите од Централна и Источна Европа.