МОЖНИ ПРИДОБИВКИ ОД РАТИФИКАЦИЈАТА И ПРИМЕНАТА НА ЕВРОПСКАТА СОЦИЈАЛНА ПОВЕЛБА (РЕВИДИРАНА) - Јанкуловска, Лилјана (Ревија за социјална политика/Journal of Social Policy, 2008)
Европската социјална повелба е многу значаен документ со кој земјите потписнички, членки на Советот на Европа, остваруваат потесно единство, за да се сочуваат и остварат идеалите и принципите, како нивно заедничко наследство и да го поттикнат нивниот економски и општествен напредок, токму преку заштитата и развојот на правата на човекот и основните сободи.