ГРУПНА СОЦИЈАЛНА РАБОТА СО АДОЛЕСЦЕНТИ: НЕКОИ ДИНАМИЧКИ НАЧЕЛА - Пендароски, Мирослав (Ревија за социјална политика/Journal of Social Policy, 2015)
Секоја практика која се занимава со одредена проблематика однаучно-апликативен аспект пред себе има низа предизвици,потешкотии, проблеми. Во исто време, таа со себе носи низапредности, специфичности, вредности и свои силни страни, особеново поглед на одредена популација со која се занимава и која ја има засебе како централна целна група. Па така и групната социјалнаработа како чедо на психологијата на малата група и клиничкатапсихологија, од една страна, и типичната социјална работа ипоширокиот социјален супстрат, од другата страна, пред себе сипоставува мноштво предизвици, прашања, дилеми. Овој метод имаширока примена токму благодарејќи на својата дијалектична икомплексна природа која во себе ја содржи мудроста на малата групакоја овозможува индивидуален приод пред и во групата, а во истовреме со себе ја носи силата на поширокиот општествен концепт иконтекст на кој односната индивидуа припаѓа. Во таа специфичнаситуација на грижа како за индивидуата (без која групата ја губисвојата смисла) така и за поширокото влијание на нејзината работа идејството врз околината и општеството, воопшто, групната социјалнаработа предничи во можноста од широка примена врз низапроблематики, прашања, популации. Не попусто постојат мноштвоопределби, класификации, категоризации на групната социјалнаработа која секогаш во себе го носи никулецот на психосоцијалниот