ЖИВОТНИОТ СТАНДАРД И СИРОМАШТИЈАТА ВО УСЛОВИ НА ГЛОБАЛИЗАЦИЈА - Стефановски, Драган (Ревија за социјална политика/Journal of Social Policy, 2015)
Современата општествена стварност и покрај сериознитенастојувања сè уште не успеа да дојде до одговорите на сетот напрашања поврзани со сиромаштијата, невработеноста исоцијалната исклученост. Нееднаквоста на глобално ниво не самошто е присутна на светската сцена туку истата сè повеќе сепродлабочува. Па оттаму, често се говори за делби на големи имали, на моќни и инфериорни, со еден збор делби на сите нивоа.Современото општество и општествената стварностодбележани со процесот на глобализација и неговите влијанија сèуште не успеаја да се справат со прашањето на сиромаштијата,невработеноста, а со тоа и на социјалното исклучување на дел однаселението. Процесот на глобализација нуди мноштво одможности кои воглавно се привилегии кои се користат пред сè одприпадниците на богатиот како и средниот општествен слој.Поголемиот дел од придобивките од процесот на глобализација не седостапни на припадниците на нискиот општествен слој.Глобализацијата како процес до моментов не успеа да пронајдерешение на повеќе значајни сегменти од општественото живеење, аво тој контекст и на планот наподобрување на социоекономскатасостојба на најзагрозените општествени групи, односноприпадниците на нискиот општествен слој. Процесот наглобализација преку своето делување дополнително ги афирмирашевредностите на потрошувачката култура и нејзината пожелност како составен дел од современиот начин на живеење. Истиотдополнително ги маргинализира и социјално го исклучи сиромашнотонаселение кое не е во можност да го постигне пожелниот начин наживот и евентуално нивно интегрирање како на локален така и наглобален план имајќи го предвид „тајниот лавиринт“ во кој се наоѓасиромашниот слој предодреден за континуиран безизлез. Во оваасмисла се поставува прашањето дали сиромаштијата би можеле даја сведеме или споредиме со „хронична болест“.