МЕЃУГЕНЕРАЦИСКИ ВРСКИ: СИСТЕМИ НА ПОДДРШКА НА СТАРИТЕ ЛИЦА - Атанасовска, Жаклина (Ревија за социјална политика/Journal of Social Policy, 2015)
Стареењето на популацијата е предизвик за меѓугенерацискатаподдршка, приватно во рамки на семејството и јавно во општеството.Загриженоста за меѓугенерациската поддршка најчесто се лоцира кајпомладата генерација: Дали помладите ќе продолжат да гиподдржуваат постарите? Во рамките на семејствата, прашањето бибило, дали возрасните деца ќе сакаат и дали ќе бидат во можност даги помагаат своите стари родители? Меѓугенерациските семејниврски се составени од двете страни и треба подеднакво да се бидезаинтересиран за тоа како стареењето на популацијата може да влијаена двете генерации. Родителите им помагаат на своите деца вопоголемиот дел од животот и настојуваат да ги заштитат своите децадури и кога имаат потреба од помош. Разбирливо е дека личнитеочекувања и личната заинтересираност кај помладите ќе влијаат натоа како возрасните деца ќе се однесуваат кон старите родители.Предмет на истражување во овој труд се меѓугенерацискитеврски како системи на поддршка на старите лица и се проучуваатпреку шестте компоненти на меѓугенерациската поддршка коиовозможуваат согледување како меѓугенерациските врски влијаат намеѓугенерациската поддршка. Според Bengtson and Schrader (1982);McChasney and Bengtson (1988), одредени се шест димензии намеѓугенерациска поддршка: 1. поддршка преку дружење; 2.поддршка низ наклонетост; 3. поддршка низ согласување; 4. функционална поддршка; 5. нормативна поддршка; 6. структурнаподдршка. Заклучокот на ова истражување го сочинуваат неколкусегменти: а) ги прикажува новите форми на меѓугенерациски врски,б) овозможува согледување на постоечките семејни односи, в) гиоткрива причините за хармоничните или нарушенитемеѓугенерациски врски, г) дава приказ за размислувањата на дветегенерации, д) анализата на елементите од шестте компоненти намеѓугенерациската поддршка овозможува утврдување на мерки занадминување на недоразбирањата меѓу генерациите.