СОЦИЈАЛНА РАБОТА СО ЛУЃЕ КОИ ЖИВЕАТ СО ХИВ (ЛЖХИВ) ВО РЕПУБЛИКА МАКЕДОНИЈА - Ѓердовска, Румена (Ревија за социјална политика/Journal of Social Policy, 2015)
Повеќе од 30 години светот се соочува со предизвикотнаречен ХИВ/СИДА. Ако 80-тите години на минатиот век беа годинина мистерија, страв и смрт поврзани со болеста, новиот милениумдонесе една нова надеж за сите луѓе кои се погодени од болеста. Идодека во 90-тите години на 20. век во европските земји и светотвоопшто, социјалните работници биле во првите „борбени редови“ восправувањето со ХИВ епидемијата, во Република Македонија едвајсе појавувале првите активисти и волонтери кои пружале помош иподдршка на пациентите и нивните семејства .