SOCIODEMOGRAFSKI FAKTORI NA REZILIENTNOST VO ZRELOSTA - An|elkovi}, Vesna; Zubi} , Ivana (Ревија за социјална политика/Journal of Social Policy, 2015)
Trudot e naso~en kon prikaz na razli~ni faktori narezilientnost vo zrelosta. Istra`uvaweto ima{e za cel da giistra`i razlikite vo istra`uvaweto na rezilientnosta kajispitanicite od rana, sredna i dlaboka zrelost vo odnos na polot,nivoto na obrazovanie, bra~niot i rabotiot status.Istra`uvaweto e sprovedeno na primeroci od 1612 `iteli naSrbija od 37 gradovi i sela, od dvata pola, na vozrast od 27-70godini i na site obrazovni nivoa. Koristena e PORPOS baterija,namenski konstruiran instrument od 389 stavki i pra{awa, koe,pokraj drugoto sodr`i i kratki skali za procenka narezilentnosta, kako i lista na op{ti podatoci