СОС ЛИНИЈА ЗА ПОМОШ ОД ДРОГА - СОЦИЈАЛЕН СЕРВИС НА ГРАЃАНИТЕ - Шекуткоска, Славица (Ревија за социјална политика/Journal of Social Policy, 2015)
Употребата на дрога претставува сериозен медицински,психолошки, но и социјален проблем. Семејствата и лицата сопроблематична употреба на дрога се соочуваат со низа сериознипроблеми кои оневозможуваат нивно нормално функционирање. Восветот за надминување на овие проблеми функционираат повеќесервиси. Здружението на социјални работници на град Скопје со целда ги следи активностите за превенција од употреба на дрога, јаотвори националната бесплатна телефонска линија 080011444. Налинијата граѓаните од Република Македонија можат да добијатинформации за проблемите со кои секојдневно се соочуваат, а сеповрзани со употреба на дрога.