ПОВРЗАНОСТ НА НАСИЛНО ОДНЕСУВАЊЕ СО САМОПОЧИТУВАЊЕТО КАЈ УЧЕНИЦИТЕ ОД ОСНОВНОТО ОБРАЗОВАНИЕ - Урдаревиќ, Милена (Ревија за социјална политика/Journal of Social Policy, 2015)
Низ процесот на растење, а и во текот на целиот живот,изложени сме на бројни влијанија од средината кои се одразуваат нанашите размислувања и на однесувањето. Ефектите од тие влијанијазависат од периодот на живот во кој поединецот се наоѓа, одситуациските фактори, од моќта на одделни фактори, како и одособините на личноста. Евидентно е дека социјализацијата возначајна мера го определува однесувањето на поединецот во групата.Влијанието на врсниците е составен и значаен дел од растењето,развојот, идентитетот на поединецот и формирањето на неговитенавики и однесување. Низ процесот на социјализација детето гистекнува своите вредности и ставови, прифаќа конструктивни идеструктивни модели на однесување.