Домувањето во руралните општини во РМ: Примерот на Желино - Пајазити, Али; Рустеми, Агрон (Ревија за социјална политика/Journal of Social Policy, 2010)
Домувањето отсекогаш имало големо значење во социјалната политика какофактор којшто е директно поврзан со квалитетот на живеење на населението,нивното општо здравје и функционирање. Во статијата се анализираатразличните теоретски пристапи на поимот домување, се фокусира важностана квалитетот на домувањето за нормален рурален и урбан живот, седава и еден социолошки осврт врз улогата на домувањето во општатаблагосостојба на населението.Во текстот освен општиот дел се анализира и квалитетот на домувањетово Република Македонија, со посебен осврт на општина Желино којасе наоѓа во Полошкиот регион и во подножјето на планината Сува Гора.Општината е составена од 17 населени места (села) со вкупно 24.390 жители(податоците се земени од последниот Попис од 2002 г.). Се употребуваакционо истражување, што подразбира анализа на статистички податоци коисе надополнуваат со емпириското истражување на терен, преку анкетирањеи интервју за тоа колку населението во овој регион е задоволно од условитена домување, дали и колку е задоволно со другите фактори коишто директноимаат влијание врз квалитетот на домувањето, како што се: патиштата,уличното осветлување, канализацијата, електричната енергија, итн. Имајќипредвид дека се работи за општина којашто се простира на 199 км², вокоја некои од селата се во планински предели и физички се поизолираниод другите села, се истражува и фактот дали и колку општинските властисе спремни да му обезбедат еднакви услови на ова население, наспротинаселението што живее во подостапните делови на општината.Темата е актуелна затоа што директно е поврзана со квалитетот на живеењена дел од населението во Република Македонија, што може да го привлечевниманието како на научните кругови, така и на пошироката јавност.