Практики на домување кај лицата со интелектуална попреченост: Служби за домување со поддршка во заедницата - Димитриевска, Вера (Ревија за социјална политика/Journal of Social Policy, 2010)
Со појавувањето на т.н. „социјален модел“ во текот на 20 век, кој е спротивенна претходниот доминантен „медицински модел“, се отпочна промовирањетона правата на лицата со попреченост и нивна вклученост во општеството. Овојхолистички модел, карактеристичен за земјите од Западна Европа, полека серазвива и во земјите од Југоисточна Европа (ЈИЕ). Развојот на социјалниотмодел (служби за домување со поддршка во заедницата) претставуваалтернатива за институциите за долгорочен престој на лицата со попречености е од суштинско значење за постигнување вистинска социјална вклученост.Промовирањето на социјалната вклученост и почитувањето на човековитеправа се дел од основните компоненти на членството во Европската Унија.Тоа значи дека лицата со попреченост имаат можност да ги остварат своитефундаментални права, да направат сопствен избор, да стекнуваат новивештини, да развијат односи со други луѓе и да добијат поддршка соодветнана нивните индивидуални потреби.