Промотивните активности на Македонската платформа против сиромаштија (МППС) - Царовска , Мила (Ревија за социјална политика/Journal of Social Policy, 2010)
Сиромаштијата, во сите нејзини облици, претставува нарушување начовековите права, прави луѓето коинемаат приходи и средства да се чувствуваат исклучено од јавниот и социјален живот. Сиромаштијата влијаеврз животните стандарди, достоинството и добросостојбата кај луѓето.Сиромашните, исклучените и другитеранливи групи на граѓани, посебно децата и жените, се најчести жртви на насилство од различен тип.