Креирање политики за подобрување на пристапот до здравствените услуги на населението: Расчекор меѓу желбите и практичната примена - Лазаревиќ, Владимир (Ревија за социјална политика/Journal of Social Policy, 2020)
Република Македонија од осамостојувањето во 1991 година негува социјаленздравствен систем кој е заснован врз начелата на сеопфатност, солидарности еднаквост. Здравствениот систем предоминантно се финансира прекусоцијални придонеси од вработените граѓани, додека помал процент научество доаѓа преку централниот буџет. Примарна цел на ваквата организацијана здравствениот систем е да обезбеди целосна покриеност на населениетосо здравствено осигурување преку рамномерна дистрибуција на товаротво финансирањето низ различните слоеви население. Конечна цел е да сезаштитат граѓаните од дополнителни финансиски трошоци во моментот когаќе имаат потреба од здравствени услуги.