Осврт на Националната стратегија за борба против сиромаштијата и социјалната исклученост - Тодороска, Ирена (Ревија за социјална политика/Journal of Social Policy, 2020)
Министерството за труд и социјална политика како координатор вопроцесот на социјална инклузија, соцелосна посветеност изминатиот период се фокусираше на градење наНационална стратегија за борба против сиромаштијата и социјалната исклученост во Република Македонија2010-2020 година, која обединуваеден широк дијапазон на стратешкидокументи во кои се инкорпориранибројни инклузивни политики, како ивоведување на дополнителни мерки и активности за ублажување, илинадминување на социјалната исклученост кај македонските граѓани, во поширок контекст.