Политиката на вработување и економската криза - КАДРИУ, Осман (Ревија за социјална политика/Journal of Social Policy, 2009)
Како што може да се забележи од самиот наслов на темата,освртот има за цел да се даде еден приказ на уставните решенијаи политиката на вработување во Република Македонија. Со огледна тоа што просторот кој е определен за овој труд е ограничен, апрашањето кое се елаборира е значајно и деликатно, се настојувада се подвлечат поважните моменти и клучните зборови. Во таанасока, во трудот се прави обид научно да се објасни институцијатавработување и вработеност. Овие се две важни институции кои сево директна врска со правото на вработување, како тема која сеелаборира. Овие институции се објаснуваат од аспект на правнитетеории во науката на трудовото право и во науката на социјалнотоправо.