Приказ на извештајот: Граѓански засновани анализи - Пејковски, Јован (Ревија за социјална политика/Journal of Social Policy, 2009)
Во издание на УНДП (Програмата за развој на Обединетите нации),Канцеларија во Скопје, во партнерствосо Универзитетот на Југоисточна Европа, излезе од печат книгата: Граѓански засновани анализи 2009, регионален развој, локална власт и квалитетна живот. Книгата е во форма на извештај во кој се прикажани одделни области на живеењето во Република Македонија.