НИСКИОТ ФЕРТИЛИТЕТ, ПОЛИТИКИТЕ И КВАЛИТЕТОТ НА ЖИВОТ ВО РЕПУБЛИКА МАКЕДОНИЈА - Драговиќ, Аница В. (Ревија за социјална политика/Journal of Social Policy, 2008)
Основната цел на трудот е емпириска анализа на стапкитена фертилитетот и семејните политики во Република Македонија.Актуелните политики се анализираат од аспект на нивнитеможности да влијаат врз развојот на населението. За предметна анализа се земени семејните политики кои се однесуваатна грижа и чување на децата, а тоа е мајчинската политика,родителското отсуство, грижата за деца и детската заштита,како политики кои се непосредно врзани за раѓањето деца.