ГЛОБАЛНА РЕЦЕСИЈА ИЛИ НОВ ДРЖАВЕН ИНТЕРВЕНЦИОНИЗАМ - ЕФЕКТИ И МЕРКИ ВО СОЦИЈАЛНАТА СФЕРА - Пејковски, Јован (Ревија за социјална политика/Journal of Social Policy, 2008)
Глобалноста доведе до промени, до раст и развој кои продуцираа позитивни ефекти, кои се нерамномерно распоредени. Напазарното работење иманентна е појавата на рецесии и кризи закои е потребен одговор во насока за обезбедување на тековите нарепродукцијата. Покрај економските, во анализа на кризата морада се согледаат и социјалните аспекти. Тие се неизбежни и ако несе решаваат, се доведува во прашање опстанокот на системот.Оттаму, може да се оцени дека е неопходен нов светскифинансиски поредок, со цел да бидат спречени финансиските иреалните кризи во иднина, но и решенија во социјалната сферашто ќе влијаат во насока на социјален развој. Тоа значи декамерките што сега се преземаат не се еднократни и само санациони,туку се фундаментални и насочени кон оформување нов системшто треба да обезбеди стабилност и ефикаснот на долг рок, нои социјална праведност.Глобалниот капитализам, глобалната економија, глобалнитефинансиски и реални пазари неопходно бараат и нови глобалниправила, но и глобални институции кои ќе ги регулираатглобалните пазари и процеси и социјаните аспекти на живеењето.Ориентацијата е насочена кон зајакнување на регулаторнитемеханизми на самите држави, односно воведување нови принципина интервенција на државата во услови на пазарно работење, сошто се овозможува опстојувањето на самиот општествен систем,како и меѓународни регулатори на кои државите ќе им пренесатдел од ингеренциите за воспоставување стабилност во поширокирамки.