КЛУЧНИ СОЦИЈАЛНИ ИНДИКАТОРИ И ПОЛИТИКИ ЗА МЕРЕЊЕ НА СИРОМАШТИЈАТА И СОЦИЈАЛНАТА ИСКЛУЧЕНОСТ - Стабс, Пол; Митев, Маја Геровска (Ревија за социјална политика/Journal of Social Policy, 2008)
Текстот ги анализира клучните социјални индикатори за мерење на сиромаштијата и социјалната вклученост. Исто така, текстот ја нагласува разликатамеѓу индикаторите, одредниците и стандардите. Предмет на анализа се индикаторите и политикити што најчесто се користат за мерење на човековиот напредок и благосостојба. За секој од нив се дава поширок осврт што ги опфаќаисторијата и актуелниот статус на инцијативата, поважните индикатори што сеприменуваат, како и некои од предностите и недостатоците на индикаторите икреирањето на политиките.Авторите се одлучуваат за генерално објективни индикатори за долгорочните (системски) резултати. Тоа се должи на фактот што овој текст се занимава со социјалните индикатори што ги користат меѓународните агенции, како:Европската Унија/ЕУРОСТАТ, УНДП, ОН, Меѓународниот монетарен фонд,Светската банка, како и ОЕЦД. Нивните индикатори најчесто се квантитативни,обично изразени како однос или пропорција на односната популација. Се разбира, како такви, ваквите стапки укажуваат на агрегираната (вкупна) состојбана луѓето, но малку, или ништо за квалитетот на нивниот живот. Авторите заклучуваат дека нагласокот на широк спектар на индикатори за резултатите,без соодветно набљудување на влезните елементи во креирањето на политиките, може да ги запостави најважните прашања во однос на програмскитеискуствени алтернативи.Текстот, исто така, ја нагласува важноста од воведувањето на соодветнистандарди за квалитет, како мост меѓу индикаторите за креирање на политикитеи квантитативните индикатори за мерење на резултатите.