Снаоѓање за време на пандемија: Сфаќање на конфузниот одговор на Русија на КОВИД-19 - Малтсева, Елена (Ревија за социјална политика/Journal of Social Policy, 2021)
Во овој труд се разгледува одговорот на руската влада на КОВИД-19, кој се покажа како неефективен во воспоставувањето контрола на вирусот и ублажувањето на негативните социоекономски влијанија од пандемијата. Според овој труд, причините за недоволно соодветниот одговор на руската влада на КОВИД-19 може да се припишат на два главни фактори. Прво, авторитарната и претерано централизирана структура на политичките институции на Русија, која им даваше приоритет на политичките и економските согледувања во однос на јавната безбедност и ја попречуваше вистинската регионална иницијатива, ја потисна способноста на Владата да ја сузбие пандемијата. Регионалните раководители честопати не поседуваа вештини, финансиски ресурси и овластување да ги спроведат потребните политики и мерки за сузбивање, што резултираше со катастрофални случувања во неколку руски региони. Второ, советските наследени практики поврзани со културата на неоткривање и неконзистентни пораки за јавно здравје за време на пандемијата, во комбинација со ограничените мерки за социјална помош и економска поддршка, придонесоа за недовербата на јавноста во државните институции, што укажува на затегнати односи меѓу граѓаните и државата. Ова се одрази во јавните протести и народниот отпор кон владините наредби, вклучувајќи го и широкото непочитување на инструкциите за затворање, одбивањето да се носат маски на јавни места и ниските стапки на вакцинација. Очекувањата за во иднина се дека долгорочните последици од тековната криза во јавното здравство би можеле да бидат длабоко-политички, што ќе придонесе за понатамошен раскол меѓу владетелите и владеените.