Иновативни одговори на КОВИД-19 во домен на социјалната заштита на локално ниво во Србија - Матковиќ, Гордана (Ревија за социјална политика/Journal of Social Policy, 2021)
Во оваа статија се претставени иновативните практики во доменот на социјалната заштита на локално ниво за време на вонредната состојба поради пандемијата на КОВИД-19 во Србија од 15 март до 6 мај 2020 година. Четириесет собрани иновативни практики и продлабочени интервјуа даваат преглед на локалните одговори на криза во одбрани општини и градови. Локалните самоуправи формираа кризни штабови и телефонски центри, воведоа сменска работа и работа од дома во локалните институции и ангажираа голем број волонтери. Центрите за повици добиваа барања од граѓаните, даваа информации, па дури и основна психосоцијална поддршка. Процедурите беа поедноставени, а барањата се прифаќаа по телефон, пошта и е-пошта, како за услуги, така и за материјална поддршка. Брзото вертикално и хоризонтално проширување на програмите за финансиска помош и домашна нега беше важна цел во одредени заедници. Вработените во службите за услуги во заедницата воспоставија комуникација со корисниците преку дигитални уреди, но и во дворовите и пред влезовите. Програмите за народна кујна беа приспособени на кризни околности, со доставување оброци до домот и/или испорака на прехранбени производи и сува храна наместо готвени јадења. Издавањето дозволи за движење за време на затворањето и обезбедување различен вид помош на старите лица беа главниот дополнителен фокус поврзан со кризата. Некои локални самоуправи направија посебни напори да ги идентификуваат ранливите, да ја подобрат грижата за бездомниците и да пружат помош и поддршка на ромските населби. Во статијата подетално се претставени голем број поединечни примери на иновативна практика.