Патролна социјална работа - Доневска, Мариа; Трвојевиќ, Светлана (Ревија за социјална политика/Journal of Social Policy, 2011)
Пилот-проектот се воведува во урбаните заедници, во општините: Центар, Гази Баба и Ѓорче Петров. Проектот се реализира во соработка со Црвениот крст на град Скопје, кој учествува во имплементацијата на програмата преку обезбедување стручни социјални работници во планираните тимови. Патролната социјална работа, во 2012 год. ќе се воведе и во други градови низ Македонија.