ОСНОВНИ КОМПОНЕНТИ ВО ИНСТИТУЦИОНАЛНАТА СОЦИЈАЛИЗАЦИЈА НА СТАРИТЕ ЛИЦА - Лакинска, Дивна (Ревија за социјална политика/Journal of Social Policy, 2015)
Згрижувањето на стари лица во приватни институции во Р.Македонија има кратка историја, но сепак, сметаме дека социјалнатаработа изгради солидно професионално искуство.Во насока на овие достигнувања се вклучува и Правилникотза нормативите и стандардите за основање и започнување соработа на установите за социјална заштита за стари лица, сошто задолжително е вклучена и работата на социјален работник.Исто така, од голема помош за работата на социјалнитеработници е и Правилниокот за начинот на водење на содржина иевиденцијата за корисниците од права na социјална заштитавклучувајќи ги тука и домовите за стари лица со што водењето наевиденцијата е унифицирана.Содржината на овој труд претставува експликација наосновните тематски содржини од аспект на методиката насоцијалната работа во институциите за грижа на стари лица.