Патролна социјална работа - Доневска, Мариа; Трвојевиќ, Светлана (Ревија за социјална политика/Journal of Social Policy, 2011)
Пилот-проектот се воведуваво урбаните заедници, во општините: Центар, Гази Баба и Ѓорче Петров. Проектот се реализира во соработка со Црвениот крст на градСкопје, кој учествува во имплементацијата на програмата прекуобезбедување стручни социјалниработници во планираните тимови.Патролната социјална работа, во2012 год. ќе се воведе и во другиградови низ Македонија.