ОБРАЗОВАНИЕТО НАСПРОТИ ПОЛИТИЧКАТА МАНИПУЛАЦИЈА - Ружин, Нано (Ревија за социјална политика/Journal of Social Policy, 2022)
Трудот прави преглед на статусот и значењето на образованиетово различни општествени уредувања, преку историск осврт на состојбите од СФРЈ, до денешна Македонија. Притоа, авторот става посебенакцент на политичките манипулации, истакнувајќи дека политичкитенауки и анализи недоволно го истражуваат овој феномен. За разликаод теоретските анализи, авторот истакнува дека практиката на политичката демагогија и лага е сé почеста, посочувајќи примери како одмеѓународната политика, така и од македонската политичка сцена. Вотој контекст, авторот нагласува дека младите лице треба да изградаткритички дух кој ќе ги преиспитува политичките говори, демагогии, влијанија и манипулации. За таа цел, авторот ја истакнува важноста натолеранцијата и дијалогот, како и образованието кое придонесува заовие вештини, како клучни сегменти за перспективите на младите коиживеат во мултиетнички општества.